Kosmetiikka raskausaikana

Tanskassa kehotetaan välttämään meikkaamista ja kosmetiikan käyttöä raskauden aikana. Kosmetiikan ja erilaisten kemikaalien vaikutuksista on alettu puhua ja vaikutuksia tutkia yhä enemmän viime aikoina. Kosmetiikan, johon kuuluvat meikkien lisäksi esimerkiksi hajuvedet, kosteusvoiteet ja hygieniatuotteet, on tutkittu lisäävän esimerkiksi miesten kivessyöpäriskiä. Kemikaalit on yhdistetty myös lisääntymisterveyteen ja huonontuneeseen sperman laatuun.

Suomessa mikään virallinen taho ei ole antanut vielä kehotuksia raskaanaolevien kosmetiikan käytön suhteen, mutta olen silti halunnut välttää turhaa altistusta. Asioita on kuitenkin jo tutkittu ja yhteyksiä havaittu. Muun muassa Jorma Toppari kehottaa Turun sanomissa raskaanaolevia välttämään meikkaamista. Ei ehkä ole aihetta mihinkään hysteriaan, mutta ei turhan kosmetiikan välttämisestä mitään haittaakaan ole. Toki ylimääräistä altistusta on hyvä välttää aina, mutta sikiö on erityisen herkkä tietyille vieraille kemikaaleille. Kuva täältä.

Vaihdoin niin hyvin toimineet Proactiv-tuotteeni Weledan puhdistusvoiteeseen ja kosteusvoiteeseen. Proactiv on onnistunut loistavasti ainoana tuotteena pitämään akneni poissa, mutta niissä olevien kemikaalien määrä en halua edes ajatella. Harmillisesti iho-ongelmani ovat palanneet, mikä on johtanut peittävämmän meikkipohjan tarpeeseen. Meikkipohjana olen käyttänyt BareMineralseja, millä ei nyt ihan tarpeeksi peittävää tulosta saa, mutta näillä mennään!  Iho vaikuttaa yllättävän paljon itsetuntoon, ainakin minun kohdallani. Muut meikit olen jättänyt pois lähes kokonaan. Joskus tulee juhlan kunniaksi sipaistua Benecosin ripsaria tai muuta luonnonkosmetiikkaa.

Shamppoon, suihkusaippuan ja ihovoiteen vaihdoin hajusteettomiin ja barabeenittomiin Erisanin tuotteisiin, jotka ovat sopivia myös opiskelijan lompakolle. Masua olen hellinyt Neal's Yard Remendiesin Organic Mothers Balmilla, mikä on ollut ainakin tähän mennessä loistotuote. Suosittelen.


Pitää kuitenkin muistaa, ettei luonnonkosmetiikkakaan ole automaattisesti täysin turvallista ja se voi sisältää esimerkiksi eteerisiä öljyjä, joita ei suositella raskaanaoleville. Mutta mikäpä sitä nyt tässä maailmassa täysin turvallista olisikaan. Jokainen tekee ja elää tavallaan ja siten, miten itsestä tuntuu hyvältä. En ole koskaan ollut täyden välttämisen kannalla siinä mielessä, että välttäisin täysin kosketusta kaikkiin mahdollisiin lisäaineisiin ja muihin. Luulisin, että tällöin alkaa myös herkistyä erilaisille aineille helpommin ja tiedän että tietyt lisäaineet vain lisäävät tuotteiden turvallisuutta (esimerkiksi ruokien säilöntäaineiden kohdalla..tässäkin tietysti rajansa). Aina voi kuitenkin karsia pois käytöstä turhia aineita, etenkin kun niiden käyttö vaikuttaa jonkun muunkin elämään kuin omaani.  

Kommentit

  1. Komppaan tätä: "Jokainen tekee ja elää tavallaan ja siten, miten itsestä tuntuu hyvältä." - Hieno kirjoitus kokonaisuudessaan! :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike