Hääbudjetista

Hääbudjetit tuntuvat usein hipovan taivaita. Elämän huippuhetkeen ollaan valmiita satsaamaan ja laittamaan rahaa. Tuntuu, että panostuksen määrä mitataan kulutetun rahan määrässä. Mitä paremmat häät, sitä enemmän rahaa on käytetty.

Eihän se ihan näin kuitenkaan mene. Häät ovat vain yksi päivä elämässä ja voi ajatella, ettei tänä päivänä tarvitse miettiä kuluttamistaan, voi keskittyä vain itseensä. Osittain totta, mutta mielestäni hääkuluttaminen kertoo paljon ihmisten arvoista ja asenteista, siitä mitä ihmiset pitävät hyvänä, onnellisena elämänä.

Meillä pyrittiin jättämään kaiken "turhan" uuden hankkiminen väliin ja aika hyvin mielestäni onnistuimmekin. Häämatka ehkä suurimpana miinuksena siinä mittarissa. Pyrimme kuitenkin tekemään kerralla hieman pidemmän reissun suht lähelle Eurooppaan, jossa riittää varmasti nähtävää. Ei tarvitse lentää toiselle puolelle maapalloa.

Lopullinen 140 hengen hääbudjettimme oli 5000 euron paikkeilla. Se oli ehkä suurempi kuin odotin, mutta toisaalta pieni noin monella hengellä. Suuret säästöt saimme juhlapaikan vuokrassa ja ruoissa. Ruoissa emme pihtailleet, mutta tuttavapiiriimme sattuvat kuulumaan eräät loistoemännät, jotka hoitivat ruoat huippuedullisesti.

Yhteensä hääpariin kului alle 1500e sisältäen kaiken ulkonäköön liittyvän ja sormuksen. Esimerkiksi kukkiin meillä kului noin 50e sisältäen vieheet sekä muutamat yksittäiset kukat koristeisiin. Hääkimppu poimittiin pihasta. Koristeluihin meillä ei kulunut kukkien lisäksi oikeastaan yhtään rahaa. Mielikuvitusta vain peliin! Ihanaan hääyöhön mökillä meni rahaa vain ruokien verran eli noin satanen.

Tietysti häät voi järjestää pienemmällä budjetilla ja pienemmällä kuluttamisella. Tällä budjetilla me ainakin saimme kaiken, mitä toivoimme ja enemmän. Ei tuntunut, että hääpäivä olisi näyttänyt siltä, että "Kyllä nyt on pihistelty."  Ja toisaalta voi tehdä hyviä ja kestäviä ratkaisuja, vaikka rahaa menisikin paljon enemmän. Suurella rahamäärällä olisimme pystyneet tekemään tiettyjä kestävämpiä ratkaisuja. Ei pidä siis tuomita ketään, vaan keskittyä siihen, mitä itse tekee ja mikä on itselle tärkeää. Tärkeintä on rento mieli ja iloinen asenne, ei käytetty raha! 
Kuva täältä.

Kommentit

 1. Kohtuullisella budjetilla olette saaneet häät pidettyä ottaen huomioon, että vieraita on ollut noin paljon.

  Olen myös sitä mieltä, että niistä kaikista "häähärpäkkeistä" vois karsia. Suunnilleen kaikesta, mitä käyttää vain kerran. Esimerkiksi itse ajattelin koristeiksi ostaa laseja, joihin laitan kellukynttilöitä. Näitä laseja olen halunnut ostaa muutenkin. Muutamat koristeet taas toimivat kaasojen ja bestmanin lahjana samalla :)

  Kiitos siis hyvästä kirjoituksesta ja mielenkiintoisesta blogista :)

  VastaaPoista
 2. Mielestäni ihan kohtuullinen loppusumma tuollaiselle vierasmäärälle. Meillä vieraita ei ole kuin n. 50, mutta meillä ruokailu ja juomat tekee kaikista eniten budjettiin. Muuten me mennään suhteellisen minimillä, koska kyllä pienellälin summalla saa hyvää jos jaksaa etsiä. Meillä esim. koristeluihin aiotaan käyttää mm. pihlajanmarjoja ja vaahteranlehtiä ruskaväreissä. :) Eivätpähän maksa muuta kuin hakemisen vaivan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Tiina :) Tuo on minusta juuri kaiken ydin, ettei hanki sellaista, mille ei ole mitään muuta käyttöä. Mietimme, että mitä voisimme käyttää, mitä meillä on jo valmiiksi ja pohdimme myöhemmän käyttötarkoituksen uusille hankinnoille.

  Laura: Ruokiin ja juomiin menee kyllä väkisinkin rahaa, jos haluaa tarjota kunnon ruuan :) Kuulostaa hyvältä tuo teidän koristelu! Luonnosta saa kyllä paljon kaikkea kivaa.

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä budjetti teillä on ollut, häänne ovat kuitenkin olleet minun mittakaavani mukaan jo suuret tuolla vierasmäärällä. Silti budjettinne oli pienempi kuin meillä.

  Voin täysin allekirjoittaa tuntemuksesi siitä, että käytetyllä rahalla ei voi mitata häiden onnistumista ja panostamisen määrää. Ei raha luo tunnelmaa! Tärkeintä olisikin käyttää rahaa sen verran kuin itse haluaa, ja panostaa ylipäätään (rahallisesti tai ajallisesti tai mielikuvitusta venyttämällä) juuri niihin asioihin, mitkä itse kokee tärkeiksi. Esim. meillä hääbudjetti paukkui bändin vuoksi, johon päädyimme kuluttamaan rahaa liki kaksinkertaisen määrän alkuperäiseen budjettiin verrattuna. Ja silti emme todellakaan kadu, vaan ko. bändi oli todellakin joka sentin arvoinen - meille! Rahaa tärkeämpää onkin ajatus sen rahan takana. Rahaa saa kyllä palamaan ja kulutettua aina, mutta tunteita ja tunnelmaa ei voi ostaa. :)

  VastaaPoista
 5. Ihan samoilla linjoilla SaraJanan kanssa! Tunteita ja tunnelmaa ei tosiaan voi ostaa ja ne ovat koko hääjuhlan ydin, tärkeintä.

  VastaaPoista
 6. Oli meidänkin budjetti samaa luokkaa, vaikka vieraita oli noin 80. Meillä tosin ruokailu oli pitopalvelun järjestämä, joka olikin suurin menoerä. Aika monessa asiassa kuitenkin "pihistettiin". Mutta todella hyvin kuitenki tuolla väkimäärällä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike