Ekohäät?

Olen yrittänyt miettiä häissäni niin kuin muussakin elämässäni ympäristön hyvinvointia. Ei meidän häitä nyt ihan ekohäiksi voi sanoa, mutta jotakin yritystä sentään on. Meillä on aika pieni budjetti, mikä usein meneekin käsi kädessä ekologisuuden kanssa, mutta ei aina. Tässä omia mietteitäni ympäristön kuormituksen vähentämiseksi:

1. Ruoka: Ruoka on yksi suurimmista ihmisen hiilijalanjäljen kasvattajista. Liha kuormittaa ympäristöä eniten. Eli mahdollisimman kasvispainotteinen menu vähentää kuormitusta.

Meillä menu sisältää lihaa niin kuin hyvin monilla muillakin. Lihassakin on eri vaihtoehtoja. Riista on luonnon kannalta paras vaihtoehto. Myös lähituotantoon kannattaa kiinnittää huomiota niin lihan kuin kaikkien muidenkin ruokien kohdalla. Käytämme häissämme mahdollisimman paljon lähiruokaa ja vannon suuresti lähiruoan nimeen. Ainakin tietää, mistä ruoka on peräisin!

2. Sormukset: Olen kirjoittanut aiemminkin korujen luonnon kuormituksesta. Löytyykö itseltäsi tai läheisiltäsi romukultaa tai vanhoja sormuksia kotoa? Mikset käyttäisi näitä materiaaleja sormuksen tekoon. Kulta on myös aina arvossaan ja minulla vanhan sormuksen käyttö tuli edullisemmaksikin kuin uuden osto.

3. Vaatetus: Vaatetustakin kannattaa miettiä. Varmaankin kaikkein paras vaihtoehto on ostaa käytettynä. Se voi olla kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ainakin minun kohdallani.

Toinen vaihtoehto on vuokrata. Vuokrapuvuissakin valikoima on tietysti rajallinen ja etenkin morsiamilla ei useinkaan edes edullisinta.

Uuden puvun ostaminenkaan ei välttämättä ole paha. Jos puvun myy eteenpäin tai keksii puvulle uutta käyttöä, luonnon kuormitus pienenee. Minulla on kaksiosainen puku ja aion todennäköisesti käyttää pukua myöhemmin muissa juhlissa erilaisen alaosan kanssa. Ei siis jää kaappiin pölyttymään.

Miehenkin puku meillä ostettiin uutena. Tosin puku on tumman harmaa puku, joten puku tulee olemaan pitkään käytössä tummana pukuna. Juhlavuutta kokonaisuuteen tulee asusteilla, liivillä ja muilla. Asusteet todennäköisesti vuokraamme, koska niille tulisi niin vähän käyttöä tulevaisuudessa.

4. Koristeet ja perinteet: Kannattaa pohtia, haluanko tätä todella häihini vai onko se vain perinteistä. Onko hääkarkit pakko pakata jokainen erikseen?

Minulla on ollut ajatuksena, että häistä syntyisi mahdollisimman vähän roskaa, mahdollisimman vähän poisheitettävää. Olen miettinyt, mitä minulla on jo valmiina ja mitä voisi käyttää häissä hyödyksi. Esimerkiksi liinat pöytiin tulee lähisuvun kaapeista. Koristeina käytetään luonnon kukkia ja mahdollisimman vähän valmiita koristuksia ja paperitavaraa. Meillä tosin juhlapaikka ei kauneutensa takia suuria koristuksia kaipaa muutenkaan.

5. Juhlien sijainti: Jos vain mahdollista, juhlat kannattaa järjestää mahdollisimman lähellä vieraita, jolloin matkustus vähenee. Tämä helpottaa myös käytännönjärjestelyissä, kun majoituksia ja kuljetuksia ei tarvitse miettiä niin paljoa. Järjestelyt voivat tietenkin myös vaikeutua, jos itse asuu kaukana.

Meillä paikkakunta oli alusta asti aika selvä. Asumme nyt Tampereella, mutta olemme kumpikin kotoisin samalta seudulta kuten myös suuri osa vieraistamme, joten häät järjestetään kotikonnuilla. Olen myös aina muutenkin halunnut maalaishäät.

6. Häämatka: Lentopäästöt ovat aivan valtavia. Yksi Thaimaan-matka vastaa vuosien autoilua. Tarvitseeko romantiikkaa lähteä hakemaan niin kauas? Eurooppakin on täynnä ihmeitä!

Jokainen tietysti hakee matkaltaan eri asioita, mutta kannattaa ainakin pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Meillä häämatka tulee suuntautumaan jonnekin Eurooppaan. Paikkaa ei ole vielä päätetty. Itse olisin ollut onnellinen jo reissusta Pärnuun, mutta miehellä oli vähän enemmän suurempi reissu mielessä. Ja kyllä minäkin olen innostunut katseltuani kuvia eri vaihtoehdoista..

Kuvat: 1, 2, 3, 4

Kommentit

 1. Aluksi juhlien kohdalla tulee itse ainakin automaattisesti ajateltua, että hiiteen ekologisuus, nyt juhlitaan meidän häitä!! Mutta totta tosiaan, eihän valintojen tarvitse vaikuttaa esimerkiksi juhlavuuteen tai viihtyvyyteen. Itse asiassa meillä on tehty mainitsemiasi valintoja osaksi ihan tiedostamattakin, mutta jälkeen päin voi ylpeästi sanoa, että olipas vielä hauskojen bileiden lisäksi ajateltu ekologisuuttakin. Ehkäpä arkipäiväinen ekologisuus, jota ainakin itse harrastan, on tarttunut hääsuunnitteluun ihan salakavalasti ja vaikuttaa nyt valintoihin!! Mikä on tietysti siis valtavan hyvä asia!!:)

  VastaaPoista
 2. Totta! Häät ovat kerran elämässä -juhla omalla kohdalla tietysti tuntuu, että kyllä kerran elämässä voi olla itsekäs! Ja niin voikin.

  Vastustan vain semmoista kertakäyttökulttuuria ja turhaa kulutusta, jolla ei häiden onnistumisen kannalta ole mitään merkitystä. Kannustan miettimään, mitkä ovat juuri itselleen niitä must juttuja ja mitkä mainonnan aikaansaamia harhoja.

  Myös meillä ekologisuus on tullut ilman suurempia valintoja. Se on niin minua itseäni, että luonnollisesti myös omissa, oman näköisissäni häissä on ajateltu ympäristöä.

  VastaaPoista
 3. Wau!
  Hienoa, että olet ajatellut ympäristöä myös häissäsi. Toivottavasti teille syntyy onnistuneet häät.

  VastaaPoista
 4. Sitä minäkin toivon! Kaikki ei varmasti mene suunnitelmien mukaan, mutta se täytyy vain hyväksyä. Toivottavasti häät onnistuvat kokonaisuutena :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike