Omin sormin?

Olemme ajatelleet aloittaa kiinteiden maistelun tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Ehkä porkkanalla? Tein jo pakkaseen porkkana- ja parsakaalisoseita valmiiksi jääpalamuotteihin. 

Kiinteiden aloittelu on herättänyt minut pohtimaan lapsen ravitsemusta. Tehdäkö ruoka itse vai ostaa purkissa? Soseet vai omin sormin? -Ehkäpä mennään keskitietä. Haluan tehdä pääosin vauvan ruoat itse. Enhän syö itekään eineksiä, joten miksi syöttäisin niitä lapsellenikaan. En kuitenkaan aio ottaa asiasta suurempaa stressiä. Hyviä ne purkkiruoatkin taitavat pääosin olla.

Olen kiinnostunut sormiruokailusta. Sormiruokaillessa vauva syö itse. Se on lapsen näkökulmasta luonnollinen tapa syödä ja kehittää niin suun kuin käsienkin motoriikkaa. Yksi parhaista puolista on mielestäni se, että koko perhe voi syödä ja nauttia ruokahetkestä yhdessä.


Noin puolen vuoden iässä lapsella on valmiudet sormiruokailuun ja alkuperäisen filosofian mukaan lapsi alkaisi syödä vasta silloin kiinteitä eikä muuta ruokaa syötettäisi. Lainasin kirjastosta vasta ilmestyneen Minä Syön Itse -sormiruokailun käsikirjan, joka on ensimmäinen aiheesta kirjoitettu suomalainen kirja ja perustuu Suomen ravitsemussuosituksiin. Kirja kertoo sormiruokailusta rennosti ja muistuttaa, että mikään ei estä syöttämästä osaksi soseita tai aloittamasta sormiruokailua vasta myöhemminkin. Kirjassa on perustiedon lisäksi useita reseptejä ja ajattelinkin hankkia sen myös ihan omaksenikin.

Ajatuksena olisi aloittaa maistelu soseista ja siirtyä puolen vuoden aikoihin osaksi sormiruokailemaan. Nyt etsinnässä syöttötuoli, lattialle vahakangaspala ja pöydälle esim. silikoninen alusta sotkujen siivoomista helpottamaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike