Vesi ja terveys

Olen nyt loman aikana ajatellut kiinnittää huomiota veden juontiini. Minulla on ollut sellainen uskomus, etten ole juonut tarpeeksi, mikä varmasti osittain pitääkin paikkansa. Nyt parin päivän ajan olen juonut 1,5 litran pullollisen vettä päivässä.

Aloinkin hieman ottaa selvää, mikä olisi optimaalinen määrä juoda vettä päivässä. Yllätyin artikkeleiden ristiriitaisuudesta. Päällisin puolin kuitenkin googlen haulla vesi ja terveys tuli enemmän artikkeleita siitä, että vettä voi juoda liikaa ja ettei pitäisi juoda vain tavaksi.

Keskisuomalaisen artikkelissa Kohtuus veden juonnissa sisätautien apulaisylilääkäri Jarkko Nurminen ihmettelee nuorten tapaa kantaa vesipulloa esimerkiksi koulussa. Normaali juominen aterioiden yhteydessä ja aamuin illoin riittää. Hänen mukaansa ihminen tarvitsee Suomessa noin 1,5 litraa nestettä päivässä ja osan saa ruuasta. Urheillessa nesteen tarve lisääntyy ja samaisessa artikkelissa ravitsemustutkija Patrik Borg neuvoo nesteytyksen ennen treeniä olevan tärkeää. "Pitäisi pitää huoli siitä, että on juonut ennen treenejä noin litran nestettä", artikkelissa kirjoitetaan. Tunninkin kestävän treenin aikana ei tarvitse juoda, jos nesteytys on kunnossa.

ET:n artikkelissa Vesi on tärkeää puolestaan sanotaan veden tarpeeksi 2-3 litraa ja kirjoitetaan: Kannattaa opetella juomaan säännöllisin väliajoin. Jääkaappiin voi laittaa puolentoista litran vesikannun tai työpaikalla täyttää vesipullon ja juoda sen päivän aikana tyhjäksi.

Veden tarve varmasti riippuu paljon ihmisestä, paikasta, lämpötilasta ja urheilemisesta, joten on ihan ymmärrettävää, että luvut heittelevät. Ristiriitaisuutta on kuitenkin muuallakin kuin määrissä. Toisaalla sanotaan, että on tyhmää juoda, jos ei ole jano ja toisaalla kannustetaan veden tapajuomiseen.

Ehkä pitää varmistaa, että tavallisena päiväni tulisi juotua ainakin se litra vettä ja hikoillessa enemmän janontunteen mukaan ja kohtuudessa pysytellen.

Tuo treenijuttu oli minulle kyllä uutta ja varmasti pitää paikkansa. Treenatessa vesi tosiaan tuntuu jäävän vain mahaan hölskymään eikä siitä ole muuta kuin haittaa. Pitää kiinnittää tästedes huomiota veden juomiseen ennen treeniä.

Kuva täältä.

Kommentit

 1. Itsekin yritän parhaani mukaan juoda runsaasti vettä, mutta välillä se vaan tuppaa unohtumaan ja sitten jo onkin huono olo ja päätä särkee.

  VastaaPoista
 2. Se vain niin helposti kaikessa kiireessä unohtuu..

  VastaaPoista
 3. Jos nuorena kun aloin himo juoksemaan ja laihduttamaan, söin purkkaa ja join ihan kauheasti vettä. Minulla oli sellainen pullosysteemi, että 2 puolen litran limukkapulloa, aina toinen oli täytettynä jääkaapissa, ja kun edellinen tyhjeni, täytin sen ja laitoin jääkaappiin ja otin siellä olleen pulklon juotavaksi. Tein tättä päivittäin ja siitä tuli tapa. Join parhaimmillani 7 litraa vettä päivässä :D Ja kyllä sai ravata vessassa, äitini kirosi kun wc-paperi loppui alta aikayksikön!

  Toisaalta harmittaa kun en enää pääse tuohon samaan rytmiin kuin ennen, laihduin tuolloin melkein 10 kg oikeastaan vaan kun join vettä. Että se toimii kyllä :)

  VastaaPoista
 4. Hui, tuohan alkaa olla jo siinä vesimyrkytyksen rajoilla! Mutta luulisi sen laihdutuksessa toimivan, kun vatsa on täynnä ja on jotain muuta tekemistä kuin syöminen :D

  VastaaPoista
 5. En ole osannut edes kuvitella, että vettä ei ehkä tarvitsekaan juoda.. itselleni on tullut vastaan vain näitä artikkeleja vedenjuonnin hyödyistä. No minulla menee työpäivän aikana sellainen litra vettä pullosta, että eipä älytöntä litkimistä kyllä ole.. :)

  Tuntuu vain, että ihokin tykkää mitä enemmän vettä juo..

  Tuo urheillessa juominen saa minulla aina mahan kipeäksi, joten olen sitten tankkaillut ihan tietämättäni oikein ennen suoritusta.. :)

  VastaaPoista
 6. Mä olen aina ollut todella huono juomaan vettä ihan vain veden juomisen vuoksi. Sen jälkeen kun aloin seurustelemaan olen alkanut juoda vetta paremmin, koska mies muistuttelee siitä. Hän on todella hyvä tuossa vedenjuomisessa :D ei juo liikaa eikä liian vähän.

  Helpoiten tulee juotua tarpeeksi kun pidän vettä pullossa ja katson että juon sen tiettyyn hetkeen mennessä. Nyt veden tarve suurempi, kun tekee fyysistä työtä auringon paisteessa.

  VastaaPoista
 7. Myös minulla toimii tuo veden puollossa pitäminen. Tulee juotua ja tajuaa, kuinka paljon on vettä juonut. Jos aina silloin tällöin yrittää juoda lasillisen, se jotenkin unohtuu ja jää..

  VastaaPoista
 8. Mulla on kanssa ollut aina vähän kehnoa toi juominen, en vaan osaa juoda ja ruoankin yhteydessä en aina välttämättä juo yhtään! Olen yrittänyt tsempata, mutta tuskin silti juon suositusmääriä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mummon vaaleat piirakat

Kuulumiset

Täydellinen pippurikastike